“Janin” bralni krožek

Nova sezona bralnega krožka v knjižnici Kozina!

Bralni krožek v sezoni 2023-2024

V drugi sezoni bralnega krožka v Knjižnici Kozina spoznavamo slovenske pisatelje in pisateljice.

Mesečna srečanja so od septembra dalje potekala ob romanih

Marjana Tomšiča, Ivana Sivca in Alojza Rebula,

v januarju pa sledi Boris Pahor.

Začeli smo z Marjanom Tomšičem (1939-2023) in v romanu

Grenko morje 

odkrivali tragične zgodbe o premnogih ženah in dekletih, ki so odhajale služit v Egipt in jih poimenujejo tudi Aleksandrinke. Zelo tankočutno je Tomšič opisal, kako so se te žene zaradi domače stiske podale na pot za zaslužkom, kar pa se je izkazalo za veliko past, saj jim je to uničevalo osebno življenje. Zgodovina jih prikazuje, kot da niso imele izbire, saj je bila rešitev v bleščečem Egiptu kot na dlani. Šolske sestre v Aleksandriji so jim nudile nekoliko zavetja in tolažbe.

Drugi avtor Ivan Sivec (1949) nas je navdušil s poučnimi zgodovinskimi in biografskimi romani.

Najprej smo prebrali

Blagoslov gora 

o duhovniku in prvem slovenskem alpinistu Valentinu Staniču (1744-1847). Izvedeli smo, da gre za vrhunsko osebnost z izjemnimi dosežki za slovenski narod na področju gorništva (prvopristopnik na najvišji bavarski vrh Watzmann, Mittelspitze, Veliki Klek, leta 1808 je izmeril višino Triglava), šolstva, založništva (tiskarna in knjigarna v Gorici). Ob skrbi za dušni blagor svojih župljanov na Banjšicah in v Ročinju jih je tudi učil o kmetovanju, se zavzel za poučevanje otrok in priskrbel prve učbenike ter jih med drugim obvaroval pred črnimi kozami z izdelavo cepiva. V Gorici pa je ustanovil gluhonemnico za otroke.

Dalje smo prebrali tudi

Ognjeni ruj ter Zelena solza 

Ivan Sivec gost kozinskega bralnega krožka (december 2023)

 

o kraški družini Jakomin v času med in po prvi svetovni vojni do 1920. Gre za poučno zgodbo v dveh knjigah, da ne pozabimo, kakšno trpljenje so prestali predniki na začetku dvajsetega stoletja, ko so se kot avstro-ogrski vojaki borili in premagali Italijane, nazadnje pa sicer doživeli kratkočasno samostojnost za slovenski narod, a žal potem končno zasedbo Primorske s strani Kraljevine Italije. Med drugim so opisani tudi gradnja ceste na Vršič s tragično nesrečo bela smrt in bitka pri Doberdobu ter soška fronta s čudežnim prebojem pri Kobaridu. V nadaljevanju pa krute usode ob koncu vojne, vključno z boji pri reki Piavi, razpad Avstro-Ogrske in nastajanje nove države Kraljevine Slovencev, Hrvatov in Srbov.

S pisateljem Ivanom Sivcem smo se tudi osebno srečali na odprtem večeru v Knjižnici Kozina.

Tretji avtor Alojz Rebula (1924-2018) je bil nekoliko zahtevnejši in globok.

V roke smo vzeli roman

Jutri čez Jordan,

ki skozi konkretno zgodbo izraelske družine pripoveduje doživljanje 40-letnega potovanja iz Egipta v Obljubljeno deželo. Rebula se je naslonil na Sveto pismo (1 Mz in 4 Mz), a v romanu vzporedno razberemo več aktualnih tem (duhovnost je tudi pomembna za življenje ne samo marljiva delavnost, pripadnost narodu, ljubezen do domovine, hvalnica domovini Sloveniji, zamejstvo). Roman omogoča tudi refleksijo, kaj je zame obljubljena dežela, po kateri danes hrepenim v svojem življenju.

V sezoni 2022/2023

je avtorica v fokusu bila

Tessa Afshar,

ki je krožek pozdravila z besedami

»May you have a joyful and Spirit-filled gathering! Hugs to you all! Tessa«.

Afsharova je prek ZOOM povezave nagovorila udeleženke na zaključnem srečanju,

ki je potekalo 16. junija 2023.

Več podrobnosti o delovanju krožka lahko preberete tukaj.