Predstavitev romana ”Pričakovanja” Anje Mugerli

Kosovelova knjižnica Sežana v četrtek, 28. marca, ob 18. uri z veseljem vabi na literarni večer z novogoriško pisateljico Anjo Mugerli, ki bo v pogovoru z literarno kritičarko Diano Pungeršič predstavila svoj najnovejši roman Pričakovanja (Cankarjeva založba, 2023). Dogodek poteka v okviru festivala Fabula.

Anja Mugerli je pred romanom Pričakovanja objavila roman Spovin (2017), za katerega je bila nominirana za nagrado Kresnik ter kratkoprozni zbirki Zeleni fotelj (2015) in Čebelja družina (2020), za katero je leta 2021 prejela nagrado Evropske unije za književnost, ki so ji sledili prevodi v različne evropske jezike.

V romanu Pričakovanja spremljamo zgodbo Jane in Primoža, ki si želita otroka, na to, da je že skrajni čas za naraščaj, ju ves čas opominja tudi okolica. Njuno pričakovanje se že kmalu izkaže za nič kaj veselo, temveč zelo mučno in boleče. Avtorica v romanu odkrito spregovori o neplodnosti, umetni oploditvi, splavu – temah, ki so danes še vedno tabuizirane. V središču pisanja je ženska, njene družbene vloge, predvsem pa njeno telo, ki je do konca razgaljeno in postavljeno na ogled skupaj z občutki osamljenosti, praznine in krivde.