Predstavitev priročnika o barvnem svetovanju Harmokromija

V četrtek, 23. maja, ob 18. uri vas vabimo v Kosovelovo knjižnico Sežana na predstavitev priročnika o barvnem svetovanju ”Harmokromija: barvno svetovanje” (Mladika, 2023), ki ga je napisala Helena Pertot. Z avtorico priročnika se bo pogovarjala urednica založbe mladika Nadia Roncelli.

Priročnik Harmokromija je prvo tovrstno knjižno delo na področju barvnega svetovanja. Seznani nas z osnovami barvnega svetovanja, ki določa katere barve nam najbolj pristajajo, ker so najbolj usklajene z našimi naravnimi barvami. Namreč prav barva kože je najpomembnejša, zato če podrobno raziščemo našo naravno obarvanost, bomo lahko s primernimi oblačili, ličili in barvo las dosegli najlepši videz. Ker obleka ustrezne barve, ki se ujema z našo naravno obarvanostjo, harmonično poudari naše značilnosti in nas ovrednoti.

V priročniku avtorica nazorno in s pomočjo fotografskega gradiva predstavi razvrstitev po štirih barvnih tipih (ki se poimenujejo po štirih letnih časih: pomlad, poletje, jesen, zima) in 16 podtipih. Avtorica navede, katere so najbolj ustrezne barve oblačil za posamezne barvne tipe ter katere barve ličil, las in modnih dodatkov so zanje najbolj primerne. Ob tem predstavi tudi najpogostejše napake pri izbiranju oblačil. Pri vsakem letnem času je eno poglavje namenjeno tudi barvam moške garderobe.