Moja zgodba iz tišine

Društvo Center za psihoterapijo in psihosocialno pomoč Koper v sodelovanju s Fakulteto za humanistične študije Univerze na Primorskem in zavodom Epiona v petek 03.03.2023 ob 17h vabi k udeležbi na serijo delavnic “Moja zgodba iz tišine”, ki bo potekala v Kosovelovi knjižnici v Sežani. Na delavnicah bo predstavljena zdravilna moč pripovedovanja zgodb v skupnosti.

V okviru serije izkustvenih delavnic v različnih krajih v Obalno-kraški regiji se bodo udeleženci/udeleženke seznanili s projektom ter dobili priložnost, da svoje izkušnje naslovijo preko pogovora, pisanja ter izražanja s pomočjo različnih umetniških sredstev kot je fotografija, delo s simboli in podobami ter gledališče družbenih sprememb. Srečanje bo trajalo 1,5 ure (pol ure predavanja, eno uro dela v skupini), udeležba je brezplačna. Prijave so možne do enega dneva pred delavnico. Udeleženci bodo na delavnicah lahko govorili v slovenščini ali italijanščini.

 

Prijava na delavnice: Prijave zbiramo do enega dneva pred predavanjem na: psihoterapija.info@gmail.com ali preko Facebook sporočila na strani Center za psihoterapijo in psihosocialno pomoč Koper.

Komu so delavnice namenjene?

Izkustvene delavnice so namenjene vsem osebam v Obalno-Kraški regiji, ki želijo delati na sebi in na predelavi spominov ter nedokončanih zgodb iz preteklosti. Obremenjujoče nezaključene zgodbe in spomini iz preteklosti lahko namreč bistveno vplivajo na slabšo kakovost življenja v sedanjosti. Ideja za projekt izhaja iz knjige V tišini spomina. V okviru projekta bomo v sodelovanju z različnimi skupnostmi odkrivali kako so zahtevne preizkušnje iz vojnega in povojnega obdobja, ter predvsem krivice, vplivale na življenje družin tako na eni kot na drugi strani meje. Zanimajo nas zgodbe ljudi, ki so sami ali prek svojih bližnjih doživljali nasilje fašizma, vojn, preseljevanj, socializma ipd.

Namen projekta je zbrati zgodbe o doživljanju različnih zgodovinskih preizkušenj ob meji, ki jih bomo ob koncu projekta objavili v publikaciji “Moja zgodba iz tišine” in v okviru zaključnega dogodka pripravili razstavo v starem mestnem jedru Kopra. K pripovedovanju zgodb bomo pristopili interdisciplinarno ter s pomočjo različnih umetniških medijev, kar nam bo omogočalo soočanje s težkimi preskušnjami na inovativen in kreativen način.