Druga sezona bralnega krožka Kozina je zaključena

Bralni krožek Kozina - srečanje z Ivanom Sivcem (december 2023)

Z avtorji:

Drago Jančar,

Alojz Rebula,

Boris Pahor,

Milan Lipovec,

Bogomir Magajna

smo se srečevali v 2024,

že jeseni 2023 pa smo spoznali

Marjana Tomšiča,

Ivana Sivca in

Alojza Rebulo.

V 2024 se spominjamo 100. obletnice rojstva tržaškega pisatelja Alojza Rebule (+2018). Roman V Sibilinem vetru je njegov temeljni zgodovinski roman, dogajanje je postavljeno v antični svet rimskega cesarstva, od Donave, Rima, Perzije do Aten in Timave (Štivan). Skozi tri dele bralec spremlja posvojenega Slovana Nemeziana, od ujetništva in suženjstva do svobode, izobrazbe, vojaške kariere. Srečuje se na eni strani s stoično kulturo cesarja Marka Avrelija in razvojem človekovih pravic do nove vere, ki jo prinašajo ribiči iz Galileje z evangeliji. To je bilo najbolj zahtevno delo letošnje sezone, zahtevalo je dalj trajajoče zbrano branje, zato velja vsa pohvala članicam, da so tudi ta napor zmogle.

Tržaški pisatelj Boris Pahor (1913-2022) je v romanu Mesto v zalivu prikazal zgodbo o tržaškem Slovencu, ki je bil mobiliziran v italijansko vojsko in se je po kapitulaciji Italije vrnil v rodno mesto Trst. Zgodba predstavi čutenje Slovencev na tržaškem Krasu pod zlobnim fašizmom, pripravljanje na odhod k partizanom ter razmislek, ali naj se kot slovenski intelektualec sooči s fašisti v mestu oziroma seže po orožju in se bori v gozdu. Preko različnih likov lahko bralec spozna, kako razmišljajo o ne-smislu vojne mlada žena, izkušenejša žena, stari nunc z izkušnjo prve vojne in mladi intelektualec z izkušnjo manjvrednosti zaradi fašizma.

V 2024 se spominjamo 120. obletnice rojstva pisatelja Bogomirja Magajne (+1963), po rodu iz Vremske doline. Avtor je izbrano knjigo naslovil Zgodbe o lepih ženah, ki pa so v resnici zelo trpele in jim življenje ni prizanašalo.

Počastili smo tudi pisatelja Milana Lipovca (1912-1997), z njegovim romanom Ljudje ob cesti so Brkini široko vstopili v slovensko literaturo. Bralke, ki so v romanu prepoznale svoje domače kraje in zgodbe ljudi ob cesti, so bile nad knjigo navdušene.

Drago Jančar (1948) je eden izmed najbolj plodovitih slovenskih pisateljev. Med drugim je bil odlikovan s Prešernovo in Rožančevo nagrado, za izbrani roman To noč sem jo videl, je prejel nagrado Kresnik. Bralke so si bile enote, da gre za globoko literarno delo, ki odpira oči. Sicer pa je roman različno nagovarjal in dramil odnos do spornih medvojnih krivičnih dogodkov.

Sezona bo sklenjena z izletom na grad Strmol in ogledom prenovljene frančiškanske knjižnice v Ljubljani, kjer hranijo izvirne Prešernove poezije. Jeseni pa nadaljujemo. Iskrena hvala Patriziji Dodič za gostoljubno odprta vrata Knjižnice Kozina in Bojanu Kavčiču, ki z medknjižnično izposojo priskrbi dovolj izvodov knjige. Zadovoljstvo in hvaležnost nas prežemata, da navdušeno gledamo proti novi sezoni.

Jana Barba, koordinatorka bralnega krožka