Poetični zid Srečka Kosovela

Dijaki 2. letnika programa aranžerski tehnik iz Sežane so v ponedeljek, 20. 5. 2024, pod mentorstvom profesorice Renate Nikolić ob 120-letnici pesnikovega rojstva pripravili razstavo z naslovom Poetični zid Srečka Kosovela.
Izhodišče ustvarjalnosti za razstavljena likovna dela sta bila poezija Srečka Kosovela 📜 in odsev pesnikovega portreta v grafitnem slogu 🎨. Vsak dijak je samostojno razpredal svoje misli o izbrani pesmi, skiciral prve zamisli ✏️ in izpisal določene besede, ki so se mu zdele še posebno pomembne ali prepričljive za likovno sporočanje.
Portreti so pisani in raznoliki, kakor so tudi različni njihovi mladi avtorji, ki so brez zadržkov in sproščeno izrazili svoj pogled, misli in odnos do prebrane pesmi 💭. V nekaterih predstavljenih likovnih delih imajo izpisane besede izpostavljeno vlogo v portretu pesnika, v nekaterih drugih delih pa prevladuje portretni izraz, ki je lahko tudi karikiran ali pa naglašen s karakterističnimi značilnostmi; v nekaterih primerih se izraža tudi interpretativni slog (npr. mange, pop art, realizem ali nadrealizem).
Razstavo so poimenovali Poetični zid Srečka Kosovela 🧱, saj so likovna dela s portreti Srečka Kosovela postavljena v trdno vodoravno linijo kot zid, ki pa nosi pronicljivo propagandno sporočilo , v tem primeru je to Kosovelova poezija.
Eden izmed ciljev te projektne naloge je širši javnosti, predvsem pa mlajšim generacijam 👩‍🎨👨‍🎨, približati pesnika Srečka Kosovela in njegovo čudovito poezijo v obliki ulične, urbane umetnosti ter umetnosti revolucije in vsakdana, obenem pa sporočiti, da se naš stik s poezijo ne konča z branjem 📖.
Mentorica: Renata Nikolić.