Pokukajmo v spomine

NoviceKomentarji so izklopljeni za Pokukajmo v spomine

Pozdravljeni iz komenske knjižnice.

Korona je ustavila naš svet. In dozorelo je spoznanje, da je mogoče sedaj čas, da popišemo ljudska besedila iz našega okolja. Morda je skrajni čas. K temu nas že dolgo spodbuja ddr. Marija Stanonik, profesorica, urednica zbirke Glasovi in prejemnica Štrekljeve nagrade.

Iskali bi pravljice, pripovedke, legende, pesmi starejšega izvora, ki so si jih ljudje pripovedovali na področju Komna, Gorjanskega in bližnjih vasi. Pobrskajte po spominu, vprašajte starejše, poiščite na kašči … Če vam uspe kaj izbrskati, to zapišite in shranite.

V jeseni pripravljamo tudi nov študijski krožek, ki smo ga poimenovali Pokukajmo v spomine. Verjamemo, da bomo skupaj lahko pobrskali po preteklosti in se spomnili na zgodbe, ki so nam jih pripovedovale naše mame, očetje, none in nonoti.

Besedila lahko pošljete po e-pošti sonja.zezlina@gmail.comanaursc1@gmail.com ali na knjiznica.komen@kosovelova.si ter po navadni pošti

Sonja Žežlina,

Brje pri Komnu 1,

6223 Komen

ali listek z zapisom pustite v komenski knjižnici.

Ne obremenjujete se z načinom zapisovanja, pomembno pa je, da zapišete informatorja (kdo je zgodbo, pesem povedal) in zapisovalca.

Študijski krožek bo potekal v Knjižnici Komen. O začetku krožka boste naknadno obveščeni. Verjamemo, da je še mogoče ujeti trenutek preteklosti, zato lepo vabljeni: Pokukajmo v spomine.

 

Ljudske pripovedi niso plod domišljije enega samega človeka. Presejale so se skozi misli, usta in ušesa mnogih ljudi in verjamem, da imajo kot take večjo možnost, da prinašajo neko temeljno resnico.

V svojem večstoletnem obstajanju so se izkristalizirale ob različnih, zelo temeljnih vprašanjih, ki človeka spremljajo že od nekdaj.

                                               Anja Štefan, pisateljica in pripovedovalka

 

 

Sonja Žežlina

Ana Uršič

Marija Umek

 

© 2015 Kosovelova knjižica Sežana. Vse pravice pridržane.
Izvedba KREJZI