20 let Mednarodne otroške literarne nagrade mlada vilenica

NoviceKomentarji so izklopljeni za 20 let Mednarodne otroške literarne nagrade mlada vilenica

Kosovelova knjižnica Sežana

vabi na ogled pregledne razstave

ob 20-letnici natečaja za literarno nagrado

mlada vilenica

Splošna slika razstave 20 let festivala Mlada Vilenica

 

ki sta jo že od začetka, leta 2001 organizirala Kulturno društvo Vilenica, Javni sklad RS za Kulturne dejavnosti – Območna izpostava Sežana ob finančni podpori Občine Sežana, leta 2020 pa je namesto Kulturnega društva Vilenica festival prevzelo Združenje književnikov Primorske.

Pobudnik natečaja je bil Aleksander Peršolja, ki je v uvodniku za 1. zbornik napisal takole: »Mednarodna literarna nagrada Vilenica je s svojim šestnajstletnim delom kar vabila, da se ji še nekaj drugega postavi ob bok. Že kar nekaj časa je tlela zamisel o literarni nagradi Vilenica, ki bi opozarjala na mlade pišoče. V vseh teh letih je prišlo vedno nekaj vmes, toda največkrat so neizpeljavi zamisli botrovala finančna sredstva, kajti vsaka zamisel zahteva poleg drznosti tudi pozornost do celotne uresničitve. Letošnja pomlad (op. a. 2001) je le prebudila, lahko rečem sanje in podali smo se na pot, o kateri vemo, da je lepa.«

In ta pot traja z večjimi ali manjšimi spremembami še danes.

Nagrajenci Mlade Vilenice se vsako leto kot gostje predstavijo tudi na Mednarodnem literarnem festivalu Vilenica.

Na prvi literarni natečaj se je odzvalo 70 mladih kraških literatov z obeh strani meje.

Naslednje leto, leta 2002, se je literarni natečaj razširil na primorski prostor, leta 2006 pa že na ves slovenski prostor ter na države bivše Jugoslavije, gostovali pa so tudi mladi ustvarjalci s Slovaške. Od leta 2010 do leta 2013 so na natečaju sodelovali tudi gostje z Irske. Z organizatorji pesniškega festivala Cuisle (Utrip) v Limericku smo se po posredovanju pesnika Iztoka Osojnika dogovorili za izmenjavo, ki je bila izredno uspešna. Prijatelje z Irske, smo pod mentorstvom Berthe McCullagh in Mairtina O Briaina, gostili v Sežani, naši nagrajenci pa so se v spremstvu staršev in organizatorjev v teh letih udeleževali omenjenega festivala na Irskem. V letih 2016 in 2017 so mladi pesniki ustvarjali na predpisano tematiko: Moje slovenščine in Čista voda – čista sreča, literarnemu natečaju pa je bil dodan tudi likovni natečaj.

Leta 2020 se je natečaj Mlada Vilenica spet vrnil na stare tire, a se je zaradi epidemije koronskega virusa dogajanje preneslo na splet.

Vsako leto je izšel tudi zbornik z izbranimi pesmimi mladih. Ob deseti Mladi Vilenici je izšel tudi zbornik do tedaj nagrajenih pesmi s prevodi v angleščino.

Razstava bo na ogled od 13. 12. 2021 do konca januarja 2022.

Vabljeni!

 

© 2015 Kosovelova knjižica Sežana. Vse pravice pridržane.
Izvedba KREJZI

Prilagodi pisavo
Kontrast